Despre fisurile anale

Fisurile anale sunt o afectiune destul de des intalnita in randul tuturor persoanelor. Acestea sunt fisuri ale pielii din jurul anusului. Fisura din piele scoate la iveala muschiul de dedesubt, lucru ce cauzeaza arsuri si dureri ascutite atunci cand iesiti cu scaunul. Durerea poate persista ore intregi dupa ce ati fost la toaleta si poate fi severa.
Aceste fisuri sunt cauzate de obicei de un scaun foarte tare, dar si de diaree constanta.
Unele persoane sufera de fisura anala din cand in cand, in timp ce la altii se poate transforma intr-o afectiune cronica ce dureaza ani la rand.
Durerea provocata de aceste fisura anala pot avea ca rezultat faptul ca oamenii evita sa mai iasa afara cu scaunul, ceea ce conduce la constipatie.
De cele mai multe ori, oamenilor le este rusine sa mearga la doctor din cauza localizarii durerii, sau le este frica ca acestia le vor provoca dureri si mai mari. fisura anala lasa un „adaos” de piele la deschizatura anusului, pe care oamenii il confunda cu hemoroizii.
Tratamentul
Fisura nu se va vindeca fara o buna irigare cu sange, spre deosebire de orice alta rana de pe corp. Din pacate, spasmul creat de muschii expusi tin sangele departe de acea zona, facand vindecarea cam imposibila.
Puteti totusi incerca baile fierbinti, cu cada plina de apa , pentru a permite muschilor anusului sa se relaxeze, permitand astfel sangelui sa irige zona afectata. Multe persoane nu stiu cum sa-si relaxeze muschii fara ca mai intai sa-i contracteze. Asa ca, in timp ce sunteti in cada, contractati muschii pe care ii folositi atunci cand va vine sa mergeti la toaleta si nu aveti cum in acel moment. Apoi concentrati-va si relaxati-va acei muschi. Faceti asta la fiecare 5 minute cat stati in cada. Faceti baie fierbinte de trei ori pe zi, si de obicei fisura se va vindeca cam in patru saptamani.
Daca aveti un scaun tare in aceasta perioada, puteti sa va fisurati din nou pielea. Este deci foarte important sa mariti cantitatea de fibre din alimentatia dumneavoastra. Puteti face asta consumand mai multe fructe crude. De asemenea, trebuie sa beti cantitati adecvate de lichide, pana la opt pahare pe zi.
Daca fisura dumneavoastra anala nu se vindeca in patru saptamani, sau daca aveti o fisura anala de mai mult timp, s-ar putea sa aveti nevoie de operatie. Chirurgul va deschide fisura intr-o procedura numita sfincterotomie. Va durea la inceput, dar fisura anala va disparea si probabil ca nu va mai aparea. Aceasta procedura se face in ambulatoriu. Un numar mic de persoane care au suferit aceasta operatie acuza scapari de gaze sau de scaun.