Mancati corect pentru a preveni cancerul de colon

Grains + chickenImage by kevincrumbs via Flickr


M-am luptat cu cancerul de colon ani de zile, am stat luni intregi prin spital facand numeroase tratamente si as fi putut sa previn totul avand putin mai multa grija cu alimentatia mea. De ce sa ignorati acest aspect al vietii dumneavoastra, cand va poate feri de cancer? Legatura dintre dieta si aparitia cancerului de colon este atat de stransa incat invatand sa faceti alegeri sanatoase in ceea ce priveste mancarea puteti influenta gradul dumneavoastra de risc in a dezvolta sau aceasta boala.
Cheia dietei strategice de prevenire a cancerului de colon este includerea cat mai multor legume si fructe (in special legume) in meniul dumneavoastra zilnic și eliminarea treptata a grasimilor din alimentatie. Dovezile care sustin faptul ca un consum regulat de legume previne cancerul (cancer de colon, de plamani sau prostata) incep sa apara. Un studiu efectuat pe 750.000 de persoane pe o perioada de 8 ani de zile a evidentiat o importanta scadere in riscul aparitiei cancerului de colon la femeile si barbatii care mancau multe legume. Cand cancerul colorectal se dezvolta totusi, consumul unor legume cum ar fi brocoli sau varza pot avea ca efect ameliorarea formei bolii.

Legume
Legumele cu frunze verzi, cum ar fi varza alba sau varza de Bruxelles, sunt in general cele mai bune pentru dumneavoastra. Ele ofera mari cantitati de vitamina A si C si cantitati moderate de vitamina B, potasiu si fier.
Radacinoasele si bulbii, cum ar fi morcovii, sfecla, ceapa si cartofii sunt importante surse de fibra, vitaminele B si C si minerale, cum ar fi potasiu si magneziu. Brocoli, anghinarele si telina va ofera vitamina A, C si E, vitaminele B, fier, calciu, potasiu.
Legumele (fasolea si mazarea) pot asigura o diversitate de nutrienti si necesarul de proteine. Totusi, ele nu asigura tot ce are organismul nevoie pentru un echilibru proteic complet – cerealele pot asigura acest echilibru.
Acidul folic, care asigura protectie impotriva canceruli de colon, se gaseste in plantele cu frunze mari, cereale si legume.

Fructe
Fructele contin multe vitamine, mai ales vitaminele A si C. Ele va mai ofera si minerale, alti nutrienti si fibre. Cele mai bune fructe impotriva cancerului de colon sunt pepenele galben, mango, papaya, caisele uscate si fructele boabe.
Fructele se impart in urmatoareale grupe:
· Fructe cu samburi – incluzand mere, cirese, piersici, pere, nectarine, struguri.
· Citrice - portocale, grapefruit si lamai.
· Pepeni – pepenele rosu, pepenele galben.
· Fructe tropicale – incluzand kiwi, papaya, ananas.

Graul, orezul, ovazul si porumbul sunt printre cele mai raspandite si cunoscute cereale. Graul este baza pentru faina, paine si cerealele pentru micul dejun. Unii nutritionisti avertizeaza ca metodele moderne de procesare a produselor alimentare adesea distrug proprietatile benefice ale cerealelor integrale. De exemplu, in procesul de fabricare a fainii albe este inlaturat stratul exterior de pe boaba si este folosit doar germenul. Acest proces are loc pentru a face aluatul sa creasca mai bine si sa ramana proaspat cat mai mult timp, dar este distrusa partea bobului care functiona ca sursa de fibre. Din acest motiv este mai bine sa consumam paine, produse de panificatie si paste din cereale integrale.
Procesarea orezului are aproximativ aceleasi efecte, indepartand toti nutrientii. Tot orezul este la inceput orez brun. In timpul procesarii, este indepartat stratul exterior, lasand bobul alb. Orezul brun este mai hranitor decat cel alb.
Pentru a preveni cancerul de colon, alimentatia dumneavoastra ar trebui sa includa o gama larga de nutrenti, mari cantitati de fibre si putine grasimi. Marind cantitatea de legume si fructe consumate zilnic si alegand produse din cereale integrale veti miscora simtitor riscul de aparitie a cancerului de colon.

Cauzele si factorii de risc in cazul cancerului de colon

Diagram of the Human Intestine.Image via Wikipedia

Orice influenteaza posibilitatea contractarii unei boli, cum ar fi cancerul, poate fi calificat drept factor de risc. Forme diferite de cancer au factori de risc diferiti. In prezent nu putem indica cu certitudine cauzele aparitiei cancerului de colon, dar stim ce poate mari riscul de a contracta boala. Printre factorii de risc in cazul cancerului de colon se numara:

Varsta. Pe masura ce imbatraniti creste riscul sa dezvoltati o forma de cancer de colon. Acesta adesea apare la adulti cu varste de peste 50 de ani, dar poate aparea si la varste mai tinere.
Rasa si etnia. Afro-americanii prezinta cel mai mare risc de a contracta cancer de colon, mai mare decat oricare alta etnie, desi nu este clar de ce. Evreii de descendenta europeana sunt de asemenea printre cei mai predispusi sa faca cancer de colon. Mai multe mutatii genetice ereditare au fost identificate in randurile acestor evrei, acestea contribuind la cresterea riscurilor de a face cancer de colon.
Istoria medicala personala. Daca aveti polipi, mici excrescente in colon, riscul de a contracta cancer de colon creste. Procentul de cazuri de cancer de colon dezvoltate din polipi se situeaza intre 70-90%, dar extirparea acestora reduce aceste riscuri. Odata indepartate, ele pot reaparea, de aceea analizele periodice de identificare a cancerului de colon reprezinta o parte vitala a mentinerii sanatatii duneavoastra. De asemenea, sunteti predispusi la cancer de colon daca suferiti de inflamari ale intestinelor.
Genetica. Doua sindromuri mostenite genetic sunt de obicei asociate cu o crestere riscului de cancer de colon, si anume: polipii colonici adenomatosi si sindromul cancerului ereditar fara polipi. Aproximativ 5% dintre cazurile de cancer de colon au la baza un sindrom mostenit.
Factori legati de stilul de viata. Stilul de viata este legat cancerul colorectal; de fapt, conexiunea dintre dieta, greutate, miscare si riscul de cancer este printre cele mai puternice pentru orice tip de cancer.
Anumite diete. O alimentatie bogata in carne rosie (vita, miel sau ficat) si carne procesata (hot dog, carnati, mezeluri) poate mari riscul de aparitie a cancerului de colon. Dietele ce includ multe legume si fructe sunt asociate cu scaderea riscului de cancer.
Diabet tip II. Oamenii cu diabet tip II (de obicei fara dependenta de insulina) sunt predispusi la aparitia cancerului de colon. Atat diabetul tip II, cat si cancerul de colon au aproximativ aceiasi factori de risc (cum ar fi greutatea in exces).
Alti factori de risc posibili. Au fost identitficati numerosi alti factori asociati riscului contractarii cancerului de colon, cum ar fi fumatul, consumul excesiv de alcool, sedentarismul, obezitate, alte tratamente anterioare pentru cancer si schimburile de noapte.
Un studiu a aratat ca riscul de aparitie a cancerului de colon la femei este mai mare daca acestea lucreaza 3 schimburi de noapte pe luna timp de cel putin 15 ani. Autorii studiului sugereaza ca schimbarile in nivelurile de melatonina a corpului (hormon sensibil la schimbarile de lumina) pot fi de vina. Se efectueaza mai multe cercetari pentru a confirma sau infirma acesta ipoteza.

Cum se pune un diagnostic de cancer de colon

:en:Colorectal cancer, gross appearance of an ...Image via Wikipedia

Pentru unii, un diagnostic de cancer de colon apare dupa luni intregi de incercari de elucidare a diferitelor simptome, in timp ce alti primesc aceasta veste dupa o banala colonoscopie. Desi exista multe metode de a ajunge la un diagnostic de cancer de colon, toate au in comun acelasi lucru: necesitatea efectuarii unei analize pe mostre de tesut pentru a confirma instalarea cancerului.

Semnele cancerului de colon
Majoritatea oamenilor care fac cancer de colon nu prezinta niciodata semne de boala sau simptomele specifice. Acest lucru se intampla deoarece in stadiile incipiente tumorile rareori cauzeaza simptome. Cineva care este diagnosticat tarziu cu cancer de colon este foarte probabil sa fi avut una sau mai multe simptome asociate cu cancerul de colon, cum ar fi crampe stomacale sau pierderi bruste in greutate.

Teste pentru cancerul de colon
Exista cinci teste dintre care puteti alege atunci cand faceti o analiza de rutina pentru identificarea cancerului de colon: testarea scaunului, clisma cu bariu, colonoscopie virtuala, sigmoidoscopia si colonoscopia. Fiecare are avantaje si dezavataje, asa ca mai bine consultati medicul pentru a afla care este cea mai potrivita pentru dumneavoastra.
Cand este suspectata prezenta cancerului de colon o colonoscopie este o optiune buna pentru ca ii permite doctorului dumneavoastra sa va examineze intregul colon cu o camera micuta. Un colonoscop poate fi folosit pentru a efectua o biopsie pe oricare parte a colonului banuita de doctor ca ar putea fi canceroasa.

Biopsia colonului
Biopsia este prelevarea si examinarea tesuturilor, celulelor si fluidelor din corp. In ceea ce priveste utilizarea acestei metode pentru a pune un diagnostic de cancer de colon, biopsia este prelevarea si analiza tesutului din colon. Niciun diagnostic de cancer de colon nu este final pana cand o mostra de tesut prelevata din colonul dumneavoastra nu este analizata in laborator pentru a confirma / infirma existenta celulelor canceroase.

Este important de retinut ca si doctorii sunt oameni, asadar nu numai noi ca pacienti ne putem insela. Cand este vorba de cancer, o greseala cat de mica poate avea consecinte devastatoare, asa ca de ce sa nu va ajutati doctorul? Aici sunt cateva sfaturi:

1. Discutati despre cancerul de colon
Varsta este factorul numarul 1 in cazul cancerului de colon, asa ca se practica incurajarea pacientilor sa mearga la analize, chiar si in absenta simptomelor. Dar daca aveti peste 50 de ani si doctorul dumneavoastra nu deschide acest subiect, ar trebui sa-l abordati dumneavoastra.
2. Discutati optiunile dumneavoastra in materie de analize
Un diagnostic de cancer de colon poate fi obtinut printr-o varietate de metode si analize. Fiecare are avantaje si dezavantaje, asa ca intrebati-va doctorul pentru a vedea ce va recomanda.
3. Discutati planul de rezerva
Daca analizele dumneavoastra preliminarii arata ca mai sunt necesare o serie de teste, rugati doctorul sa va dea detalii: care sunt posibilitatile? Ce teste intentioneaza sa mai faca? Cat de curand ar trebui sa va intoarceti la consult?
Ganditi-va ca un diagnostic de cancer de colon pus tarziu din cauza analizelor aprofundate necorespunzatoare este acuzatia principala in mai mult de jumatate din procesele de malpraxis intentate.
4. Povestiti intreaga istorie medicala a familiei
Credeti ca faptul ca sora dumneavoastra a suferit de cancer ovarian este irelevant? Mai ganditi-va o data. Istoria medicala a familiei poate avea un impact major asupra riscului dumneavoastra de a face cancer de colon.
5. Incredeti-va in instinctele dumneavoastra
Doctorul poate gresi, deci daca considerati necesar cereti opinia unui alt doctor sau poate doi.
Reblog this post [with Zemanta]

Despre fistule perianale

Ati observat cumva o umflatura in zona anusului, care va jeneaza si chiar va doare cand faceti anumite miscari? Atunci este posibil ca suferiti de un abces perianal.
Abcesul perianal, sau abcesul anal, este de fapt o punga de puroi sub pielea din jurul anusului sau rectului. Infectia porneste de la o glanda din canalul anal, care secreta o mucoasa, ce poate contine bacterii fie din fecale fie de pe piele. Infectia cauzata de abcesul perianal produce puroi si cauzeaza umflaturi si durere.
Care sunt cauzele abcesului perianal?
De obicei, aceasta infectie care duce la formarea abcesului perianal este cauzata de diferite bacterii din jurul anusului si rectului. Cand aceasta infectie este cauzata in glande, se creeaza o cavitate care se umple cu puroi. Aceasta cavitate se umfla si cauzeaza dureri constante.
Nu e de joaca cu abcesul perianal, si nu trebuie tratat cu usurinta, pentru ca poate cauza leziuni considerabile tesuturilor din jur si poate conduce chiar la scaune involuntare.
Alte cauze comune ale formarii abcesului anal includ: infectii ale fisurilor anale, glande anale blocate si infectii transmise sexual. Cei care sufera de constipatie cronica prezinta un risc mai mare de a dezvolta un abces perianal, ca si cei cu diabet sau femeile insarcinate.
Abcesele sau fistule perianale, nu tin cont de varsta, din moment ce pot fi vazute la copiii mici, si chiar la bebelusi care poarta inca scutece, sau la cei ai caror parinti au avut fistule perianale. La copiii mici, abcesele perianale apar ca niste galme umflate, rosii, la marginea anusului, care ce le creeza un disconfort aparte.
Care sunt simptomele abcesului perianal?
Cel mai intalnit simptom este durerea surda, chinuitoare, in zona rectului. Durerea se accentueaza in general in timpul mersului, cand stati jos, cand tusiti, cand va incordati la toaleta. In acelasi mod, dupa scaun, durerea se domoleste.
Alte simptome comune, in afara de umflaturile din zona anusului, pentru abcesul perianal sunt: febra si frigurile, durere abdominala, lipsa poftei de mancare, oboseala.
Tratamentul abcesului perianal
In momentul in care ati resimtit unul din simptomele prezentate mai sus, mergeti imediat la medic. Tratamentul timpuriu pentru fistule perianale este necesar pentru ca infectia sa nu se intinda in zonele apropiate.
Tratamentul variaza in functie de severitatea abcesului perianal. Tratamentul se poate face la domiciliu sau in ambulatoriu. Acesta poate consta in diverse medicamente precum antibioticele, insa doar pe cale medicamentoasa nu puteti scapa de fistule perianale, fiind necesara o operatie de drenare a puroiului. Nu va speriati prea tare, suna mai rau decat este de fapt. Este vorba despre o operatie minora, la care se foloseste anestezie locala. Medicul va efectua o mica incizie pe zona afectata pentru a lasa puroiul sa iasa afara. Puteti merge acasa imediat dupa operatie, si s-ar putea sa vi se prescrie analgezice pentru cateva zile.
In cazul la fistule perianale mai mari, vor fi necesare cateva zile de spitalizare, pentru ca operatia va fi facuta sub anestezie generala sau in coloana.