Vad zilnic impanzite in ziare, pe diverse site-uri, pe panourile publicitare din oras, reclame cu acelasi text: ,, Tratam fisurile anale”. Se pare ca aceasta maladie este frecventa atat in randul barbatilor cat si a femeilor, insa putini dintre noi stim care este cea mai buna metoda de tratare a acesteia.
Majoritatea fisurilor anale se vindeca cu tratament ambulator la domiciliu in cateva zile sau saptamani (fisuri anale acute). Ocazional, o fisura anala necesita mai mult de 6 saptamani ca sa se vindece (fisura anala cronica), caz in care, de obicei, se recurgere la medicamente pentru vindecare.
Operatia este solicitata atunci cand fisura anala nu se vindeca doar cu medicamente.In cazul tratamentelor naturiste sunt recomandate atat ceaiurile (pentru uz intern), cat si compresele, baile de sezut, cataplasmele, unguentele (pentru uz extern).Plantele folosite pentru infuzie pot fi: florile de galbenele, musetelul, coada soricelului, nalba, lavanda, socul, frunzele de menta, urzica, pelinul, cretisoara, salvia, nucul, vita de vie, coada calului, talpa gastei, papadia, rozmarinul, mugurii de plop negru, cicoarea, tataneasa, etc.
S-a dovedit medical ca 50% dintre afectiuniile fisura anala se vindeca singure fara a fi nevoie de operatie. In cazul in care, nici o mai buna igiena anala, baile de sezut, unguentii contra durerii, preparatele cu hidrocortizon, injectiile locale cu toxina botulinica nu dau rezultate, se poate recurge la o dieta bogata in fibre si echilibrata. Astfel, este indicat sa se consume cat mai multe salate (morcovi, varza), mancaruri de legume, pastai de fasole, supa de legume, iaurt cu cereale si fructe cu coaja (mere, struguri, gutui). In schimb, se vor evita condimentele iuti (piper, ardei), muraturile si sortimentul de salamuri care prezinta actiuni iritante pentru canalul anal. Acest regim alimentar vizeaza eliminarea constipatiei, a diareei, a indigestiilor si a intoxicarii sangelui. Daca nici tratamentele conservative nu dau rezultate, iar durerile sunt mari, hemoragiile extinse, se poate recurge, in ultima instanta, la interventiile chirurgicale. Multe persoane considera operatiile riscante, se stie ca si anesteziile pot fi periculoase. In unele clinici de proctologie se folosesc metode de tratament mult mai simple.
Dupa cum se stie, fisurile nu se vindeca deoarece muschiul contractat nu permite închiderea ranii. In unele clinici de proctologie nu se incearca vindecarea ranii in sine, ci se folosesc metode de tratament moderne, îndreptate nu asupra ranii, ci asupra muschiului, si se produce relaxarea acestuia. Când muschiul e relaxat– rana se poate închide si astfel, se rezolva problema dureroasa a oricarui pacient.Mai exista varianta unei injectii locale cu toxina botulinica in apropierea fisurii provocand astfel, relaxarea nervilor, slabirea muschiului sphincter si reducerea presiunii de relaxare a sfincterului anal, care permite vindecarea fisurii. Vindecarea fisurii se intalneste la peste 60% de pacienti.Inainte de toate, mergeti la un medic proctolog pentru un consult in vederea stabilirii diagnosticului corect. Acesta este primul pas spre vindecare.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment